Ο παρών κανονισμός θεσπίζει κανόνες για τη διάθεση των Νέων Τροφίμων στην αγορά της Ένωσης. Νέο τρόφιμο (novel food) θεωρείται κάθε τρόφιμο που δεν χρησιμοποιούνταν ευρέως για ανθρώπινη κατανάλωση εντός της Ένωσης πριν από τις 15 Μαΐου 1997. Ενδεικτικά, τέτοια κατηγορίες τροφίμων είναι:
Εάν ένα τρόφιμο θεωρείται novel και δεν περιλαμβάνεται στον Ενωσιακό Κατάλογο, ο παραγωγός ή ο υπεύθυνος διάθεσης θα πρέπει να εκκινήσουν τη διαδικασία έγκρισης για Νέα Τρόφιμα.
Για παραδοσιακά τρόφιμα τρίτων χωρών αντί για αδειοδότηση ως novel food απαιτείται η διαδικασία της Κοινοποίησης.
Νομοθεσία
Κανονισμός (EU) 2015/2283, Κανονισμός (EU) 2017/2469
Ποιους Αφορά
Μάθετε περισσότερα για το πώς μπορούμε να σας εξυπηρετήσουμε εδώ.